Czy warto jest używać suszonych warzyw?

Zdrowa żywność

Świeże warzywa nie zawsze są dostępne. Można jednak na jakiś czas zachować je w formie wysuszonej lub zamrożonej. O ile warzywne mrożonki znane są już od dobrych kilku lub kilkunastu lat o tyle warzywny susz poznaje się dopiero od niedawna. Z czasem wysuszeniu poddaje się coraz więcej rodzajów warzyw. Są one idealne wtedy kiedy kończy się sezon na dany ich rodzaj.

Czy warto postawić na warzywny susz?

Dzisiaj już nie tylko suszy się marchew ale i takie warzywa jak fasolka szparagowa, por, seler, pietruszka a nawet pomidor czy papryka. Suszone warzywa mogą być ze sobą pomieszane lub stanowić odrębne porcje.Na suszone specjały zawsze warto jest postawić, są one zdrowe, zachowują w pełni swoje wartości, nie ma w nich ani grama chemii czy sztucznych barwników.

Suszone warzywa są idealną alternatywą dla mrożonek. Uważa się, że w formie suszonej zachowują one znacznie więcej swojej wartości aniżeli w formie mrożonej. Wykorzystywane są w wielu kuchniach i każdy bardzo ceni ich suszoną formę.

Jak suszy się warzywa?

Przemysłowa forma suszenia warzyw polega na wykorzystaniu specjalnych maszyn do suszenia. W takich suszarniach warzywa leżakują. Czasami dodaje się do nich różnego rodzaju konserwanty lub sztuczne barwniki. Dlatego decydując się na zakup suszonych warzyw w sklepie trzeba dobrze zapoznać się z etykietą.

Suszyć warzywa można też samemu. Na rynku sprzedają się specjalne maszyny do suszenia warzyw. Dobrze jest je przed samym procesem suszenia zblanszować przez 5 minut, pociąć i ułożyć w specjalnie do tego przystosowanym urządzeniu. Ponadto warzywa suszyć można też na słońcu i w piekarniku. Jednak trzeba zwrócić znaczną uwagę na temperaturę, ponieważ łatwo jest je spalić aniżeli wysuszyć.

Do czego wykorzystuje się suszone warzywa?

Popularność suszonych warzyw staje się coraz większa. Są idealną bazą do różnego rodzaju zup, w tym warzywnych bulionów. Można z nich zrobić smaczny farsz do naleśników i pierogów. Są przyprawami do różnego rodzaju dań oraz dodatkiem do kasz, makaronu i ryżu.

Wykorzystywane są w każdej kuchni, zarówno amatorskiej jak i w profesjonalnej. Korzysta się z nich wszędzie tam, gdzie w sezonie wykorzystywane są świeże warzywa. Trzeba więc przyznać, że to zastępstwo idealnie się sprawdza poza sezonem.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..