Jak przyrządzić granitę?

Wyposażenie kuchni

Granita zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Są to mrożone desery przyrządzone na bazie kawy lub soków owocowych. Jest to spora konkurencja dla standardowych lodów. Zatem jak przyrządzić orzeźwiającą granitę?

Granita – sycylijski deser

Granita wywodzi się z Sycylii. Można ją podawać nie tylko na deser. We Włoszech można ją także serwować na śniadanie lub kolację. Jednak już nie w wersji na słodko, ale warzywnej, np. z dodatkiem ogórka lub pomidora. Swoim smakiem i wyglądem jest bardzo podobna do sorbetu. Jednak różni się od niego przede wszystkim konsystencją, która jest ziarnista i wyczuwalne są cząsteczki lodu.

Granita – przygotowanie i przyrządzenie

Deser z łatwością można przyrządzić w domowych warunkach. Bazowy syrop należy przygotować z wody oraz cukru. Dodatki powinniśmy dobrać według naszych preferencji. Mogą to być truskawki, cytryna, mięta, kawa. Istnieją także specjalne syropy do granity. Syropy do granity można kupić w różnych smakach i kolorach. Wodę należy zagotować z cukrem, który powinien się rozpuścić. Następnie dodaje się owoce, sok z cytryny lub limonki oraz mięte. Masę należy wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Powinna się mrozić ok 5-6 godzin. Należy ją od czasu do czasu pomieszać, by powstała pożądana konsystencja. Dobrze przyrządzona granita to świetna opcja na upały, która gasi każde pragnienie. Rodzinną wersję deseru można także wzbogacić o alkohol. Możemy na przykład wykonać granitę z truskawek i szampana, albo arbuza z wódką. Możemy próbować różnych połączeń, ponieważ każdemu z nas smakuje inny alkohol.

Czym jest granitor

Granity napoje najłatwiej jest przygotować w specjalnym urządzeniu jakim jest granitor. Deser uzyskuje się poprzez pomieszanie wody ze specjalnym syropem i jego schłodzeniu. W granitorze możemy przyrządzić takie inne pyszne napoje. Popularne jest sorbetto, czyli mrożony owocowy jogurt. Za pomocą urządzenia można także przygotować napoje alkoholowe, np. Pina Coladę, Margaritę. Najczęściej granitor możemy spotkać w lokalach gastronomicznych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by go zakupić do indywidualnych celów. Sprzęt jednak nie należy do takich. Jego koszt to około 5000-6000 złotych. Jednak jest to jednorazowy wydatek, a możemy się długo cieszyć pysznymi napojami.