Syrop imbirowy i jego fantastyczne właściwości zdrowotne

Zdrowa żywność

W sezonie jesiennym, kiedy za oknem szaleje grypa warto wspomóc swój organizm w walce z różnego rodzaju wirusami i bakteriami domowymi, naturalnymi sposobami. Jednym z taki właśnie sposobów jest syrop imbirowy, który w kilka chwil można samodzielnie wykonać w zaciszu własnego domu.

Najważniejsze właściwości syropu imbirowego

Syrop imbirowy to fantastyczny, naturalny antybiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność naszego organizmu i chroni nas przed różnego rodzaju chorobami, ale pomaga również w momencie, kiedy zaatakują nas wirusy i trzeba się przed nimi bronić. Imbir jest znany od tysięcy lat ze swoich właściwości odkażających, przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Nazywany również jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ działa napotnie i pomaga organizmowi zwalczać infekcję. Świetnie radzi sobie również w walce z bólami menstruacyjnymi czy migrenowymi dając szybką ulgę w bólu. Korzeń imbiru pomaga również w problemach trawiennych, łagodzi bóle żołądka, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi czy też przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest również chętnie stosowany jako wspomaganie w czasie odchudzania.

Jak samodzielnie przyrządzić syrop imbirowy?

Syrop imbirowy można w szybki i łatwy sposób przyrządzić we własnej kuchni. Do garnka należy wsypać szklankę cukru trzcinowego i zacząć go delikatnie podgrzewać. Następnie do cukru należy dodać szklankę wody cały czas trzymając miksturę na małym gazie. Na koniec do garnka dodajemy obrany i pokrojony na małe kawałki korzeń imbiru (ok. 200g) i zaczynamy delikatnie gotować pod przykryciem przez ok. godzinę. Po upływie godziny odkrywamy garnek i gotujemy miksturę przez kolejną godzinę co jakiś czas energicznie mieszając napar. Na koniec całość przecedzamy wlewając syrop imbirowy do szklanej buteleczki.

Syrop imbirowy to idealne rozwiązanie dla całej rodziny

Tak przygotowany syrop z imbiru możemy dodawać codziennie do wody czy herbaty dbając w ten sposób o wzmocnienie odporności naszego organizmu. Napar możemy również dodawać do różnych ciast podkręcając w ten sposób ich smak i aromat. Syrop z imbiru jest bogaty w witaminy C, E oraz K, a także w kwas foliowy czy też niacynę. Dodatkowo można w nim znaleźć także magnez, wapń i żelazo, dzięki czemu pomaga on również w uzupełnianiu niedoboru minerałów całej rodziny. Syrop z imbir to świetne rozwiązanie w każdej sytuacji, dlatego zawsze warto mieć buteleczkę tego magicznego eliksiru w kuchennej szafce.