Maszyna do sorbetów i granity

Wyposażenie kuchni

Latem uwielbiamy pić chłodne i zmrożone sorbety i granity. Takie stanowiska, sprzedające te delicje, spotykane są w wielu miejscach, szczególnie tych turystycznych i wypoczynkowych. By napoje były smaczne muszą być zrobione i przechowane przez specjalne maszyny do sorbetów.

Granita i sorbet w domu

Gdy wyjedziemy już z letniskowej miejscowości granita czy sorbet nie zawsze musi pozostać jedynie wspomnieniem. Maszyna do sorbetów jest dostępna w każdym sklepie AGD a zrobienie, przy jej pomocy, granity czy sorbetu może okazać się łatwizną. Granitory są profesjonalnymi urządzeniami natomiast każda maszynka do sorbetów, pozwoli nam na zrobienie pysznych deserów i lodów na bazie owoców.

Małe i proste w obsłudze

Oferowane na rynku domowe granitory to maszynka do sorbetów, granity i lodów. Ich wielkość nie jest duża a moc wykonanych produktów wprost ogromna. Takie maszynki mają bardzo ciekawy design i równocześnie mogą być idealną dekoracją każdej kuchni. Ich działanie jest proste tak samo jak sama ich obsługa. Wystarczy tylko zamrozić ich wkład, następnie włożyć do niego produkty, z których chce się zrobić słodkość i włączyć funkcję mieszania. Niektóre z tych maszyn do sorbetów mają dwa pojemniki i mogą przez to zaserwować po 400 ml deseru lub nawet 1 litr smacznych lodów lub granity.Dodać też należy, że mała i domowa maszyna do sorbetów poradzi sobie idealnie z wykonaniem granity, w której czuć kawałki lodu jak i sorbetu, którego konsystencja jest gładka.

Do małej i dużej gastronomii

Maszyna do sorbetów o dużych rozmiarach a czasami połączona z granitorem to typ urządzenia wybitnie gastronomicznego. To właśnie takie maszyny spotykamy latem przy plaży i takie też kręcą dla nas desery w barach i restauracjach.Niesamowity jest wygląd zapełnionego granitora, ponieważ kolorystyka czasami powoduje zawrót głowy. Jednak właśnie od tej kolorystyki zależą też smaki danych granoli czy sorbetów.

Parametry granitorów

Wykonanie odpowiednich zmrożonych deserów w formie granity czy sorbetu wymaga dobrej i sprawnej maszyny, którą dostać można w hurtowniach gastronomicznych. Maszyny te muszą charakteryzować się odpowiednimi parametrami. Najważniejszy jest tam system schładzania i system mieszania. Zbiorniki w takich maszynach wykonane są z tworzywa ABS i mają około 12 litrów pojemności.