Jak wybrać odpowiednie pojemniki masarskie?

Wyposażenie kuchni

Pojemniki masarskie, które przeznaczone są do przechowywania oraz do transportowania mięsa, są oferowane w wielu wariantach. Na jakie parametry należy zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Pojemniki plastikowe na mięso

Aktualnie w branży masarskiej i wędliniarskiej używane są pojemniki plastikowe na mięso. Zastosowanie tworzyw sztucznych powoduje, że są one wysoce odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwe do utrzymania w czystości.

Do wykonania pojemników na mięso wykorzystuje się najczęściej tworzywo HDPE – polietylen o wysokiej gęstości. Cechuje się on wysoką odpornością mechaniczną, a wykonane z niego wyroby mają wysoką nośność i są odporne na niskie i wysokie temperatury. Są one także dopuszczone do kontaktu z żywnością i mogą być łatwo myte.

Producenci dostarczający plastikowe Pojemniki masarskie oferują je w wielu wariantach, dzięki czemu mogą być one łatwo dopasowane do konkretnego celu, między innymi ilości oraz warunków transportowanych wyrobów.

Rodzaje pojemników masarskich

Dostępne w sprzedaży pojemniki plastikowe na mięso można podzielić na różne kategorie pod kątem ich pojemności, wykończenia oraz kolorystyki.

Najczęściej używane są pojemniki masarskie o wymiarach podstawy 600 x 400 mm, które oferowane są w różnych wysokościach, na przykład 125 mm, 200 mm, 280 mm, 320 mm. Pojemniki na mięso mogą być także umieszczane na sobie, co ułatwia ich transport i przechowywanie. Ustandaryzowane wymiary pozwalają także na umieszczanie ich na paletach euro.

Pojemniki plastikowe na mięso oferowane są głównie z pełnym dnem i ścianami. Na górze znajdują się natomiast otwory zapewniające wentylację oraz łatwe przenoszenie pojemników.

Dostępne są także pojemniki masarskie w innych wariantach, na przykład tace na żywność, które charakteryzują się mniejszymi rozmiarami oraz niższą wysokością.

Do pojemników masarskich można także dodać pokrywy, które zabezpieczają je z góry przed czynnikami zewnętrznymi.

Najczęściej skrzynki na mięso tego typu występują w dwóch kolorach – białym i czerwonym. Pozwala to na łatwe odróżnienie ich od innych typów pojemników.

Pojemniki na mięso z atestem PZH

Należy pamiętać o tym, że pojemniki na mięso muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Potwierdza to atest PZH – Państwowego Zakładu Higieny.

Pojemniki masarskie bez atestu nie są w stanie zapewnić odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa dla przechowywanych w nich produktów.