Granita – pyszny deser o śródziemnomorskich korzeniach

Wyposażenie kuchni

Na pierwszy rzut oka wygląda niczym sorbet, ale jest jednak czymś innym, choć też wykonuje się ją w pewnym sensie z owoców, a dokładniej – z soku owocowego. Mowa oczywiście o granicie. To fantastyczny deser, który jest smaczny, a przy tym przyjemnie chłodzi w gorące dni lata.

Deser czy… śniadanie?

Mrożone owocowe smakołyki kojarzą się raczej z typowymi deserami, przekąskami jedzonymi między głównymi posiłkami, jednakże na terenie Sycylii, skąd granita częściowo się wywodzi, podchodzi się do nich inaczej niż w krajach europejskich. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich nie będą mieć żadnych oporów przed tym, by zjeść coś podobnego na śniadanie.

Poranna słodka przekąska nie zawsze jest jednak wykonywana ze zwykłego soku owocowego. Nawet częściej tworzy się ją z kawy. Dzięki temu i nasyca, i pobudza.

Pochodzenie deseru

Nie jest to w stu procentach potwierdzone, ale powszechnie uznaje się, że za wymyślenie granity odpowiadają Arabowie. Według niektórych źródeł informacji to właśnie w krajach arabskich owocowe i kawowe desery były traktowane początkowo niczym lekarstwo. Nierzadko lekarze zalecali je swoim pacjentom, aby pomagać im w pokonywaniu różnych przypadłości.

Z czasem oczywiście przepisy na granitę zaczęły trafiać do innych miejsc świata i w ten właśnie sposób udało im dotrzeć na Sycylię. Granita na dobre zadomowiła się na tej wyspie. Niestety w Polsce jak na razie nie zyskała jakiejś większej sławy.

Tradycyjna receptura

Oczywiście teraz każdy deser można stworzyć na tysiące różnych sposobów, jednakże to te tradycyjne receptury pozwalają odkryć prawdziwą kuchnią różnych krajów. Granita początkowo była przyrządzana wyłącznie z trzech podstawowych składników – wody, soku cytrynowego oraz niewielkiej ilości cukru.

Oczywiście z czasem ten bazowy przepis zaczęto urozmaicać. Obecnie granity występują w najróżniejszych smakach – nie tylko owocowych, ale też i np. orzechowych czy kawowych. Tradycyjnie są jadane ze specjalnymi słodkimi bułeczkami i wraz z nimi tworzą kompletne sycylijskie śniadania.