Syrop z porzeczki

Przepisy

Są smaki, które kojarzą się ze szczęśliwym dzieciństwem. Do takich można z powodzeniem zaliczyć syrop z porzeczki, taki gęsty, intensywnie rubinowy i niesamowicie aromatyczny. To tak jakby w butelce zamknąć całe szczęście tego świata. Jeżeli nigdy nie spróbowałeś syropu truskawkowego, to nic straconego! Można go w łatwy sposób samemu przygotować.

Do czego pasuje

Syrop najczęściej stosuje się do herbaty lub wody, jest na tyle słodki, że nie tylko dodaje smaku truskawkowego do napoju, ale również go dosładza. Nie ma sztywno ustalonych proporcji, stosuje się go wedle uznania. Syrop można dodać do wielu dań na słodko, takich jak kasza manna, budyń, ryż, płatki, naleśniki czy nawet do polewania ciastek. Generalnie syrop truskawkowy może być dodawany do każdego dania i napoju, wszystko zależy od wyobraźni i preferencji.

Babciny sposób

Zdecydowanie syrop, który wyszedł z rąk babci jest najlepszy na całym Świecie. Jest tak ponieważ kojarzy się z dzieciństwem i beztroską oraz dlatego, że ten dany smak nacechowany jest pozytywnym ładunkiem. Taka konfitura z czarnej porzeczki można w łatwy sposób wykonać w domu, a do jego wykonania potrzeba jedynie cukru oraz truskawek. Potrzeba jedynie cierpliwości, oraz całego swojego serca, które tutaj odgrywa najważniejszą rolę. Porzeczki należy umyć, oddzielić szypułki i wrzucić do garnka o podwójnym dnie i dodać ponad pół litra wody. Proporcje cukru do truskawek są różne, według mojego rodzinnego przepisu najlepiej jest wsypać kilogram cukru na półtora kilograma truskawek. Następnie całość należy podgrzewać na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej i bulgoczącej cieczy. Ważnym krokiem jest przelanie całości przez gęste sito, które zatrzyma wszystkie pestki. Gorący syrop należy przelać do wcześniej umytych i wyparzonych butelek. Dobrze zawekowany syrop można przechowywać w zacienionym miejscu przez długi czas.

Zdrowsza wersja

Niestety cukier jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Powoduje spustoszenia, nadwagę oraz próchnicę. Istnieje jednak jego zamiennik dzięki, któremu można zrobić smakowity syrop truskawkowy. Mowa tutaj o ksylitolu, czyli cukrze brzozowym. Smakuje i wygląda jak cukier, jednak posiada on o około 40% mniej kalorii i ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Przygotowując syrop należy sugerować się proporcjami takimi, jak w przypadku tradycyjnego przepisu.

Syrop truskawkowy to świetny dodatek do wielu potraw i napojów, który można samemu przygotować lub zakupić w sklepie. Jednak te robione własnoręcznie mają wyjątkowy i niezapomniany smak.