Kuracja sokowa – jak komponować soki i koktajle?

Wyposażenie kuchni

Kuracja sokowa z roku na rok zyskuje nowych zwolenników. Nie jest to dieta tak łatwa, jak mogłoby się wydawać, więc należy się do niej prawidłowo przygotować, by osiągnąć jak najlepsze efekty. Co trzeba wiedzieć o kuracji sokowej?

Kuracja sokowa – soki i koktajle

Dieta sokowa nie przewiduje korzystania z innych potraw niż warzywa i owoce. Bardzo ważne jest jednak, by robić nie tylko soki, ale również koktajle owocowe i warzywne. Dlaczego?

Koktajle, w przeciwieństwie do soków, zawierają całość obecnego w surowcach błonnika. Jest on istotny nie tylko ze względu na sprawne trawienie, ale również usuwa z organizmu toksyny oraz pomaga wchłonąć cukry znajdujące się w owocach.

Do zrobienia soków najkorzystniejsze jest wykorzystanie wyciskarki wolnoobrotowej, która nie powoduje wytworzenia wysokiej temperatury w czasie pracy, dzięki czemu nie następuje nadmierne utlenienie występujących w warzywach i owocach witamin.

Jak robić soki?

Warto zwrócić uwagę, by soki i koktajle były jak najbardziej kolorowe. Dzięki temu nasz organizm będzie miał dostarczonych wiele różnorodnych wartości.

Soki zielone wspomogą odtruwanie organizmu dzięki zawartemu w nim chlorofilowi. Warto wykorzystać szpinak, awokado, jarmuż, ogórek, brokuł, sałatę rzymską, kiwi, rukolę, mniszek lekarski, algi chlorellę, spirulinę czy zieloną herbatę matcha.

Jeżyny, czarne porzeczki, jagody, aronia, czarny bez, borówki amerykańskie, buraki, śliwki węgierki, fioletowe winogrona, czerwony agrest, jagody acai, czyli wszystkie warzywa i owoce w kolorze fioletowym, który pochodzi od antocyjanów, wspomogą krążenie krwi.

Kolor żółty i pomarańczowy to bogactwo karotenów (głównie beta-karoten), które mają dobry wpływ na skórę oraz oczy. Warto skorzystać z dyni, pomarańczy, marchwi, brzoskwini, ananasa, melona, cytryny, rokitnika, imbiru czy kurkumy.

Kolor różowy i czerwony chroni przed nowotworami hormonozależnymi. Polecany jest pomidor, arbuz, czerwona porzeczka, truskawki, wiśnie, żurawiny, granaty, owoce dzikiej róży czy acerola.

Jabłka, gruszki, banany, seler, kalarepa, biała rzepa, kalafior są bogate w kwercetynę i inne przeciwutleniacze.

Kuracja sokowa powinna być bardzo kolorowa. Trzeba jednak pamiętać, że jest to dieta, która zawiera niewiele ponad 1000 kcal. Zawiera głównie węglowodany, brak w niej tłuszczu oraz białka. Nie jest to dieta, która może być praktykowana przez dłuższy czas.

Artykuł powstał we współpracy z Sofra.com.pl.