Jakie opakowania biodegradowalne wybrać do restauracji?

Wyposażenie kuchni

Jeśli w Twojej restauracji konsument może zjeść posiłek nie tylko przy stoliku, ale także zabrać swoje danie do domu, potrzebujesz odpowiednich opakowań jednorazowych. Do tego celu wybierz opakowania biodegradowalne. Dzięki temu ugruntujesz swoją pozycję jako restaurator dbający o środowisko naturalne i swoich konsumentów.

Do jakich naczyń jednorazowych ekologicznych pakować posiłki na wynos?

Jednorazowe ekologiczne naczynia produkowane są w wielu wariantach. Jedne mają przegródki typowe do zapakowania obiadu z przystawkami. Drugie mają wyższe ścianki i służą jako miseczki do zup, deserów i kubeczki do napojów lub kieliszki do trunków itp.

Obiadowe naczynia jednorazowe ekologiczne do drugich dań występują w dwóch wariantach (pomijając ilość przegródek). Jedne mają przykrywkę z tego samego materiału co pojemnik, a drugie są tej pokrywki pozbawione i zamyka się je folią za pomocą praski zgrzewającej.

Jednorazowe ekologiczne kubeczki do napojów różnią się od siebie grubością ścianki. Do zimnych napojów kubeczki mają cienkie ścianki, natomiast do gorących napojów i dań mają je grubsze, by zachować odpowiednią temperaturę posiłku jak najdłużej.

Jakie opakowania biodegradowalne na wynos wybrać do pakowania ciast i innych wyrobów cukierniczych?

Ciasta, ciasteczka i inne słodkości warto pakować w Opakowania ekologiczne wykonane z tektury. Ścianki i spód są na tyle mocne, że bez przeszkód można przetransportować w takim pudełku nawet delikatny w swej strukturze tort.

Do ciastek takich jak np. napoleonki, bajaderki, ptysie itp. warto wybrać małe tekturowe pudełka lub tekturowe podkładki i papier pakowy (może mieć na wierzchniej stronie logo Twojej restauracji). Drobne ciasteczka typu krajanka, biszkopty, kruche gwiazdki i in. wystarczy wsypać do papierowych torebek.

Gdy jednak zostaną zapakowane do kartonowych małych pudełek, zyskają na estetyce. Bardzo ładnie będą wyglądać także w pudełkach z łusek gryczanych, papieru czerpanego itp.

W jaki sposób opakowania ekologiczne się biodegradują?

Pod wpływem warunków atmosferycznych naczynia jednorazowe ekologiczne zmiękczają się i ulegają rozpadowi. Pomagają im w tym nie tylko deszcz i śnieg, ale także mieszkające na powierzchni gleby bakterie, które żywią się takimi odpadami.

Dzięki temu środowisko pozostaje czyste. Warto decydować się na biodegradowalne naczynia również z tego powodu, że można je wyrzucać razem z resztkami jedzenia.

Biodegradowalne opakowania rozkładając się, nie uwalniają żadnych szkodliwych dla środowiska substancji. Niektóre z ekologicznych opakowań mogą mieć nadany certyfikat. Jest nim siewka (wykiełkowana roślinka z dwoma listkami).