Przygotowanie do postu leczniczego – jak powinno wyglądać?

Zdrowa żywność

Na leczniczą głodówkę nie można przejść sobie tak po prostu z biegu, ponieważ bez dobrego przygotowania potrafi ona przynieść więcej szkód niż pożytku. Zmiany należy zacząć wprowadzać na dwa tygodnie przed dniem rozpoczęcia postu leczniczego. Przygotowanie można podzielić na trzy podstawowe etapy.

Dwa tygodnie przed głodówkę

Pierwsza faza przygotowań do głodówki polega na eliminacji lub przynajmniej intensywnym ograniczeniu spożycia większości produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięsa i nabiału. Dopuszczalne są jedynie chude ryby w mniejszych ilościach. Nabiał można zastępować alternatywami wegańskimi – roślinnymi.

Ponadto należy zdecydować się na całkowite wykluczenie z diety pokarmów mocno przetworzonych, a zwłaszcza słodyczy i słonych przekąsek obfitujących w cukier. Odstawione zostają napoje gazowane i sztuczne soki. Zamiast tego dzień w dzień wypija się półtora litra wody oraz próbuje się sięgać po samodzielnie przygotowywane soki ze świeżych owoców i warzyw.

Tydzień przed głodówką

Tydzień przed dniem, w którym post leczniczy na dobre się zacznie, zasady żywienia stają się już bardziej rygorystyczne, bo to, co jeszcze przed chwilą było ograniczane, teraz musi zostać wykluczone. Rezygnuje się zatem z jedzenia jakiegokolwiek mięsa oraz nabiału. Zwolennicy postów leczniczych twierdzą, że to właśnie produkty odzwierzęce najbardziej zanieczyszczają organizm.

Standardowa dieta, złożona z wszystkich możliwych produktów, przeradza się w dietę wegańska. Przez cały tydzień przed głodówką należy żywić się głównie zbożami, owocami i warzywami. Dopuszczalne są kasze, ryż, większość odmian pieczywa, a także rozmaite warzywa i owoce, przede wszystkim te surowe, niepoddawane obróbce termicznej.

Jeden dzień przed głodówką

Zakładając, że post leczniczy chce się rozpocząć w poniedziałek, w niedzielę nie należy już spożywać żadnych produktów poddanych obróbce termicznej, nawet tych ugotowanych. Menu może zostać oparte jedynie na surowych owocach i warzywach, z których najlepiej przygotować surówki i zalać je oliwą z oliwek.

Bardzo dobrze wypijać też jak największe ilości wody, która rozpocznie proces oczyszczania organizmu z toksyn. Takie przygotowanie do głodówki powinno zdecydowanie ułatwić rozpoczęcie leczniczego postu.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra