Charakterystyka naczyń ze stali nierdzewnej

Wyposażenie kuchni

Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej są używane już od wielu lat. Występują zarówno w kuchniach zwykłych domostw, jak i bardziej specjalistycznych ośrodkach gastronomicznych. Wśród nich można wyróżnić m.in. patelnie ze stali nierdzewnej, ale też garnki, rondle i formy do pieczenia. A czego warto dowiedzieć się na ich temat, zanim się je zakupi?

Główne zalety stali nierdzewnej

Stal nierdzewna powstaje w wyniku stopienia kilku substancji. Najważniejszymi z nich są chrom i nikiel, które odpowiadają za właściwości tego materiału. Nadają mu wysokiego poziomu twardości i sprawiają, że stal staje się tak sztywna i solidna, iż ciężko jakkolwiek ją uszkodzić. Do głównych zalet naczyń ze stali nierdzewnej może więc należeć ich wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Solidne wykonanie i wyjątkowa trwałość nawiązują do kolejnej cechy stali nierdzewnej, czyli jej niewrażliwości na działanie wysokich temperatur. W naczyniach wykonanych z tego materiału można piec, smażyć i gotować. Nawet najwyższe temperatury na pewno im nie zaszkodzą.

Konserwacja materiału

Patelnie ze stali nierdzewnej z założenia mają być naczyniami praktycznie niezniszczalnymi, ale mimo tego należałoby o nie zadbać, aby zachować ich dobry wygląd i stan na dłużej. Na szczęście stal nie jest zbyt wymagająca pod tym względem. Każdy na spokojnie poradzi sobie z jej wyczyszczeniem i zakonserwowaniem.

Naczynia ze stali nierdzewnej można czyścić dosłownie wszystkim. Nawet sztywne szczotki i grube gąbki nie zetrą żadnej z ich warstw i nie wpłyną negatywnie na ich ogólną jakość. Można także spokojnie myć je w zmywarce. Nie trzeba ich w żaden specjalny sposób konserwować, dlatego tę czynność można sobie odpuścić.

U kogo sprawdzi się stal nierdzewna?

Patelnie ze stali nierdzewnej i inne stalowe naczynia są tak często używane przez Polaków, że mogłoby się wydawać, iż należą do grona produktów uniwersalnych, które zawsze sprawdzają się świetnie. Nie jest to niestety prawda. Stal sprawia bowiem pewne trudności podczas samego momentu kucharzenia.

Do patelni pokrytych stalą dania często przywierają, dlatego trudno usmażyć na nich naleśniki czy przygotować omlety, które wymagają krótkiej obróbki termicznej. Z tego powodu stal nierdzewna będzie dobrym wyborem wyłącznie dla doświadczonych kuchmistrzów.

Patelnie ze stali nierdzewnej dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.