Koncentrat barszczu czerwonego – jak rozpoznać produkt dobrej jakości?

Przepisy

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków, którzy zajadają się nią przede wszystkim podczas świąt Bożego Narodzenia, jednak wiele osób spożywa go także na co dzień. Aby uprościć jego przygotowanie, często korzysta się z koncentratu czerwonego barszczu, który występuje powszechnie w sklepach, jednak nie każdy jest jednakowo dobry.

Koncentrat czerwonego barszczu – barwa podpowiedzią co do jakości

Dobry koncentrat czerwonego barszczu można rozpoznać często, nie patrząc na etykietę mówiącą o koncentracji buraków w produkcie. Bardzo często zresztą taka informacja jest na nim nieobecna i ocenić jego jakość można jedynie na oko, co możliwe jest w przypadku koncentratu czerwonego barszczu sprzedawanego w przezroczystych butelkach.

Dobry koncentrat czerwonego barszczu powinien mieć intensywną rubinową barwę, a do tego powinien być on klarowny. Produkt o jaśniejszych odcieniach czerwieni i mętny nie będzie ani wyrazisty w smaku, ani ekonomiczny.

Kwaskowaty smak źródłem satysfakcji

Kolejnym wyznacznikiem dobrego koncentratu czerwonego barszczu jest jego dość silnie kwaskowy smak, o czym niestety da przekonać się już dopiero po zakupie. Zdecydowana większość osób preferuje mocno kwaśne koncentratu.

Zwrócić warto uwagę na to, aby kwaśny smak był wynikiem większej koncentracji buraków w produkcie, a nie dodanych do niego dodatkowych kwasów. W pierwszym przypadku kwaskowy smak będzie intensywny, ale nie przesadzony. Niestety, czasem zdarzają się koncentraty o poziomie kwaśności znacznie przewyższającym normę.

Inne dodatki – diabeł tkwi w szczegółach

Co do kolejnej cechy, jaką jest obecność przypraw, istnieją różne preferencje konsumentów dotyczące wyboru produktu, jakim jest koncentrat czerwonego barszczu.

Niektóre koncentraty nie zawierają bowiem przypraw, bądź zawierają niewielkie ich ilości. Wiele osób woli bowiem samodzielnie doprawić barszcz zgodnie ze swoimi preferencjami.

Są jednak koncentraty czerwonego barszczu dobrze doprawione, które potrafią zaskoczyć głębią smaku, a zupy nie trzeba już dzięki temu dodatkowo przyprawiać.

Do barszczu czerwonego bardzo często dodaje się ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, a także lubczyk. Wiele osób też nie wyobraża sobie go bez kojarzonych z okresem świątecznym goździków.

Podsumowanie

Podstawowym kryterium wyboru barszczu powinna być wysoka koncentracja soku z buraków oraz jego naturalność i brak dodatkowych kwasów. Obecność konkretnych przypraw to już sprawa wysoce indywidualna.