Deser mrożony

Przepisy

Deser to dziś podstawa każdego przyjęcia. Niezależnie od dania, na które się decydujemy, warto wyposażyć się w naczynia do nich, dzięki którym serwowanie będzie przyjemniejsze, a goście będą mogli komfortowo spożywać przyrządzone przez nas potrawy.

Najpopularniejszy deser mrożony

Ostatnio dużym zainteresowaniem i tym samym popularnością cieszy się w Polsce deser, który przybył prosto z Sycylii. Jest nim granita, czyli mrożony deser sporządzany na bazie kawy i owoców: pomarańczy lub cytryny. Jest do niego dodawana dodatkowo kostka lodu, co odróżnia go w ten sposób od sorbetów. Najłatwiej jest przygotować taką granitę za pomocą specjalnego narzędzia, jaki jest granitor. Miesza się najpierw gotowy syrop z wodą, a później schładza się własnie w granitorze.

Jeśli już zdecydowaliśmy się na przyrządzenie granity, czas zakupić specjalne naczynia do serwowania tego mrożonego deseru. Do podstawowych naczyń należą np. kielichy do granity. To opcja klasyczna, która sprawdzi się najlepiej na weselach czy poważniejszych uroczystościach. W przypadku domowych przyjęć, takich jak urodziny, warto wyposażyć się w kubki do granity. Możemy również podać granitę wraz z lodami – wtedy warto kupić też kubeczki do lodów.

Deser – podstawa każdego przyjęcia

Kubki do granity dostępne są w sklepach w naprawdę wielu ciekawych wariantach. Wszystko zależy od tematyki naszego przyjęcia. Kielichy do granity z kolei warto wybrać jak najprostsze. Jeśli chodzi zaś o kubeczki do lodów, tutaj dostępne są także produkty z ciekawymi nadrukami. To świetne rozwiązanie dla mniejszych dzieci, które oprócz samych lodów mogą cieszyć się ciekawym obrazkiem z bajki bądź ulubionego filmu. Każde z tych naczyń jest potrzebne, jeśli chcemy podać nasz mrożony deser w komfortowy sposób.

Warto obliczyć także, że w przypadku mniejszych porcji, które będziemy serwować, goście będą mogli częstować się granitą kilka razy. To sprawia, że lepiej kupić więcej naczyń na zapas, niż martwić się, że komuś może zabraknąć deseru. Kubków do granity warto mieć więc nieco więcej. Granita przyszła do Polski prosto z Sycylii. Początkowo była znana tylko w restauracjach, jednak szybko weszła także do polskich kuchni i stała się ciekawym deserem, który wyróżnia się smakiem jak i wyglądem od tradycyjnych deserów serwowanych na przyjęciach do tej pory. Kielichów do granity również warto mieć nieco więcej, ale tutaj ważny jest umiar. Z kolei kubeczków do lodów nie musimy sobie żałować, bo przydają się one także na co dzień, a nie tylko podczas przyjęć okolicznościowych.