Zdrowe i smaczne suszone warzywa

Zdrowa żywność

Domowe posiłki są nie tylko smaczniejsze, ale również i zdrowsze. Składają się na to przede wszystkim świeże składniki, które mamy cały czas pod ręką. Zimą możemy natomiast użyć ich suszonych lub mrożonych odpowiedników. Jaki wpływ na smak potraw mają suszone warzywa i czy warto je stosować?

Zdrowa mieszanka suszonych warzyw

Późna jesień i zima, a także wczesna wiosna, to okres, kiedy świeże warzywa są trudno dostępne. Co prawda jarzyny korzeniowe mamy raczej pod ręką, ale ich jakość nie zawsze jest najlepsza. Wygodną i zdrową alternatywą są suszone warzywa.

Suszenie to praktyczny sposób na zachowanie w jarzynach prawie wszystkich składników odżywczych takich jak witaminy czy pierwiastki. Co ważne, są one poddawane suszeniu w sezonie, czyli wtedy, gdy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dzięki temu mamy pewność, że zjadamy pełnowartościowe produkty.

Dzięki suszeniu jarzyny zmniejszają swoją objętość i wagę, ale zachowują cenne składniki oraz wyjątkowy smak. Łatwo więc można je przechowywać i nie trzeba się obawiać, że coś stracą ze swojej jakości.

Zastosowanie suszonych warzyw

Suszone mieszanki zwierają bardzo różne warzywa. Najczęściej są to marchewka, pietruszka, cebula, natka koperek, pasternak, lubczyk, seler, por, a nawet cukinia i buraczek. Dzięki temu można wybrać taki rodzaj mieszanki, która najbardziej odpowiada naszym preferencjom.

Suszone, warzywne mieszanki można dodawać do potraw zamiast świeżych warzyw, gdy akurat nie mamy ich pod ręką. Sprawdzą się więc przede wszystkim jako dodatek do zup, sosów, gulaszów i wielu innych dań, w których chcemy podkręcić smak i nadać im intensywny kolor.

Z powodzeniem mogą one służyć jak uniwersalne jarzynki i przyprawy, przy czym są całkowicie zdrowe i pozbawione chemicznych dodatków. Każde danie stanie się dużo bardziej wyraziste zarówno w smaku, jak i kolorze.

Gwarancja jakości

Suszone warzywa produkowane są z sezonowych i wysokiej jakości warzyw. Zbierane w szczycie sezonu są pełne makro i mikroelementów, a proces suszenia nie pozbawia ich tych cennych składników.

Pakowane są w wygodne opakowania, są lekkie i zajmują w szafkach niewiele miejsca. Dzięki nim nawet w środku zimy możemy cieszyć się pełnią ich smaku. Dodane nawet w niewielkiej ilości świetnie poprawią smak każdej potrawy.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..