Kiedy warto sięgnąć po suszone warzywa?

Zdrowa żywność

Warzywa to ważny element dobrze zbilansowanej diety. Są niskokaloryczne i bogate w cenne witaminy i minerały. Bywa jednak, że niektóre z nich bywają trudno dostępne poza sezonem. Wtedy świetnym rozwiązaniem są warzywa w wersji suszonej. Jakie są ich zalety i kiedy jeszcze warto ich używać?

Dlaczego warzywa suszone to świetne rozwiązanie?

W nowoczesnej piramidzie żywieniowej warzywa nie bez powodu zajmują najważniejsze miejsce. Uważa się, że powinny stanowić podstawę diety. Są lekkostrawne, ale dostarczają niezbędnej do funkcjonowania całego organizmu energii. Zawierają ogromne ilości witamin i cennych minerałów. Są też źródłem błonnika. Ich regularne spożywanie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym: nadwadze, cukrzycy, chorobom serca.Kiedy są trudniej dostępne w wersji świeżej, warto sięgnąć po te suszone. To zdrowa i wygodna alternatywa. Suszone warzywa zachowują witaminy, a mogą być dłużej przechowywane. To coś, co warto zawsze mieć w kuchennej szafce.

Jak wykorzystać w kuchni suszone warzywa?

Z suszonych warzyw można korzystać w kuchni na różne sposoby. Te są sprzedawane zarówno samodzielnie, jak i jako mieszanki różnych warzyw. Popularne są zwłaszcza włoszczyzna, suszony burak, cebula czy suszone pomidory.Warzywa w wersji suszonej to świetny dodatek do ryżu czy makaronu. Można wykorzystać je jego zagęstnik do zupy lub sosu. Wzbogacą smak duszonego mięsa, przyprawią ulubione dania. Nie mając w lodówce świeżych warzyw, wystarczy ugotować te suszone, żeby zyskać smaczny dodatek do obiadu.

Warzywa w wersji suszonej – gdzie kupić?

Suszone warzywa są chętnie stosowaną alternatywą tych świeżych i cieszą się sporą popularnością. Suszoną marchewkę czy buraka ma w ofercie większość sklepów spożywczych. Szukając ulubionych suszonych warzyw, warto zwracać uwagę nie tylko na gatunek czy cenę, ale także na skład. Najzdrowsze są warzywa suszone naturalnie, bez dodatku soli, cukru czy konserwantów. Ogromny wybór tego rodzaju produktów można znaleźć zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach ekologicznych czy w sklepach internetowych. Dział z suszoną włoszczyzną, grzybami czy pomidorami zwykle znajduje się również w dużych supermarketach – przed zakupem warto wtedy sprawdzić skład.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..