Bemary gastronomiczne – czym są i dlaczego warto z nich korzystać?

Wyposażenie kuchni

Gotowanie w domu a prowadzenie lokalu gastronomicznego to dwa zupełnie różne zajęcia. W restauracji czy na stołówce trzeba gotować nie tylko dobrze i z pomysłem, ale też serwować dużo i szybko, co stanowi ogromne wyzwanie. Sprzętem, który ułatwi to zadanie, jest bemar. Co to takiego i dlaczego jest niezbędny w każdej profesjonalnej kuchni?

Bemary gastronomiczne – jak powstały?

Krajem, który słynie z doskonałej kuchni, jest Francja. To tam powstawały pierwsze serwujące na szeroką skalę restaurację. Ogromnym wyzwaniem dla ich właścicieli było podawanie szybko i bez utraty na jakości. Im więcej było gości, tym większym wyzwaniem stawało się ich obsługiwanie – wszystko za sprawą niedoboru sprzętu i personelu.

Francuscy kucharze wymyślili więc zupełnie nowe urządzenie. To bemar, który utrzymywał ciepło potrawy i sprawiał, że tę można było przechowywać dłużej bez utraty na jakości, świeżości i smaku. Jedzenie zaczęto więc przygotowywać wcześniej, by na życzenie klienta było gotowe do podania.

Dlaczego bemar gastronomiczny przyda się na zapleczu?

Obecnie trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie stołówki czy dużej restauracji bez bemarów gastronomicznych. To powszechnie stosowane urządzenie, dzięki któremu nie do poznania zmieniło się działanie restauracyjnych kuchni.

Bemary gastronomiczne są nieodzowne wszędzie tam, gdzie gotuje się dużo, czyli w restauracji, na stołówce w szkole czy w szpitalu, w jadłodajni. Urządzenie zachowuje ciepło potrawy, ale nie przypala jej. Nowoczesne modele pozwalają także na ekspozycję jedzenia np. w barze mlecznym czy na stołówce.

Jak wybrać odpowiedni model bemaru gastronomicznego?

Bemary gastronomiczne są dziś dostępne w wielu różnych modelach. W małej kuchni idealnym rozwiązaniem będzie niewielki bemar nadstawny, w większej – większe urządzenie wolnostojące obsługujące jednocześnie większą ilość potraw.

Do ekspozycji jedzenia idealnie nadaje się bemar typu bufet, najczęściej z wieloma przegrodami na różne rodzaje serwowanych potraw. Wygodny jest również bemar typu wózek, który można swobodnie przestawiać, korzystając z niego w dowolnym miejscu – raz na zapleczu, raz w restauracyjnej kuchni czy w bufecie. Wszystkie modele można dostać w dobrze wyposażonym sklepie gastronomicznym.

Bemary dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.