Dieta idealna dla Polaków

Diety

Często słysząc słowo „dieta” myślimy o głodówkach, niedobrym jedzeniu i ograniczeniach żywnościowych. Naukowcy uważają jednak, że dla każdego człowieka najlepszą dietą jest ta związana z jego strefą klimatyczną.

Najlepsza dieta dla Polaków

Dla osób mieszkających u wybrzeży Morza Bałtyckiego najlepszą dietą będzie dieta bałtycka, inaczej zwana dietą długowieczności. W jej skład wchodzą produkty, które są dostępne na teranie Polski. Zaliczają się do nich warzywa korzenne, jabłka gruszki, jagody oraz zboża. Źródłem białka w diecie są ryby.
Według badań najlepszą dietą dla ludzi jest ta dostosowana do strefy klimatycznej, w której zamieszkują.

Zasady diety bałtyckiej

Dieta bałtycka oparta jest na diecie skandynawskiej, która uważana jest za najzdrowszą.

Do podstawowych produktów diety bałtyckiej należą: warzywa korzenne (marchew, burak, pietruszka), kapusta, pomidory i ogórki. Najlepiej, gdyby pochodziły one z własnego ogródka lub z gospodarstwa ekologicznego.

Jabłka i gruszki to owoce, które jemy od dziecka, latem i jesienią można się nimi zajadać prosto z drzewa. Są one także podstawą długowiecznej diety.
Pieczywo pełnoziarniste wpływa pozytywnie na metabolizm, a ryby są bogate w białko. Te produkty także są niezbędne w diecie.

Na końcu warto napisać o superfoods, nazywane superżywnością. Jest to chlorella inaczej zwana algą japońską. Jest to produkt bogaty w witaminy, aminokwasy, kwasy omega-3 oraz minerały. W diecie bałtyckiej dodaje się ją do zielonych koktajli.

Przykładowy jadłospis

Dieta bałtycka podzielona jest na 5 posiłków: śniadanie, przekąska, obiad, podwieczorek i kolacja.

Na śniadanie w przykładowym jadłospisie poleca się potrawkę z duszonych warzyw z oliwą z oliwek oraz cytryną, grzankę z pieczywa pełnoziarnistego skropioną oliwą, a także sałatę z rukoli. Najlepszym napojem będzie woda i zielona herbata. Kolejnym posiłkiem jest drugie śniadanie, na które warto przygotować sobie koktajl z selera naciowego, awokado, jagód i algi japońskiej oraz zakwas z buraka. Na obiad, grillowany łosoś wcześniej marynowany w ziołach z dodatkiem gotowanego ryżu oraz oliwki z cytryną. Podczas podwieczorku można zjeść jagody i napić się zielonej herbaty. Dzień zakończymy ze szklanką zielonego napoju mocy przygotowanego z jabłka, imbiru, awokado i nasion chia.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra