Lody, sorbety, granita – w świecie mrożonych deserów

Catering i imprezy okolicznościowe

Kto nie lubi schłodzić się porcją lodów lub sorbetu w letni, upalny dzień? Kto nie tęskni do zimnego shake’a prażąc się w południowym słońcu? Kto nie pragnie poczuć w ustach kwaśnego smaku granity, przemierzając słoneczną Sycylię?

Sorbet i granita – z czym to się je?

Granita jest rodzajem deseru wywodzącego się z Sycylii, a sięgającego tradycją do czasów panowania arabskiego na tej niezwykłej wyspie, który oryginalnie, jak głoszą podania, sporządzany był na bazie lodu ściąganego z pobliskich gór. Dziś granitę włoską przyrządza się na bazie kawy lub soków, najchętniej cytrusowych. Sorbet zaś robi się na bazie posłodzonej wody i mrożonych owoców (w formie soku lub puree). Prawdopodobnie deser ten korzeniami sięga do Azji (Iranu), a jego nazwę wywodzi się z tureckiego słowa „serbet” lub „szarbat”. Granita od sorbetu różni się konsystencją – sorbet jest nieco gładszy, a granita bardziej ziarnista.

Jak przyrządzić sorbet lub granitę?

Wspomniane wyżej smakołyki można przygotować ręcznie lub wykorzystać do tego celu dostępne na rynku urządzenia. Najpierw z pomocą przyjdą granitory. Barwne, duże, przywodzące na myśl letnią beztroskę i orzeźwienie granitory wykorzystywane są w głównej mierze przez lokale gastronomiczne, takie jak puby, food trucki, restauracje, kawiarnie.

W zależności od potrzeb i oczekiwanego natężenia ruchu można wybierać spośród jedno-, dwu- lub wielokomorowych granitorów. Co ciekawe, ostatnim trendem okazuje się być wynajmowanie takich granitorów na różnorodne imprezy czy festyny – zarówno organizowane prywatnie, dla znajomych, czy rodziny, jak i na potrzeby integracji w pracy, gdzie nie każdy chce lub może popijać napoje alkoholowe.

Maszyna do sorbetów może pojawić się zarówno w odsłonie domowej, jak i tej bardziej przemysłowej, celującej w produkcję większej ilości deserów mrożonych. Domowa maszynka do sorbetów opiera swoje działanie na przygotowaniu sorbetu z mrożonych owoców. Jest prosta w użyciu, dość intuicyjna, może być niewielka i lekka oraz w atrakcyjnej cenie. Domowa maszynka do sorbetów lub maszyna do sorbetów na potrzeby działalności gastronomicznej często łączą w sobie wielofunkcyjność, co w praktyce oznacza, że można z ich wykorzystaniem przygotować nie tylko pyszne sorbety, ale też mrożone jogurty, lody, shaki, granity.