Warzywa powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Powinniśmy je spożywać w różnej formie – surowe, gotowane, marynowane, suszone. Dostarczają organizmowi wiele witamin i minerałów. Suszone warzywa są świetną alternatywą dla świeżych. Zatem do czego dodawać suszone warzywa? I czy są one zdrowe?
Czy suszone warzywa są zdrowe?
Takie rodzaj warzyw najlepiej smakuje jesienią i zimą. Wtedy ciężko zdobyć wiele świeżych warzyw, a suszone będą dla nich dobrą alternatywą. Sam proces suszenia nie powoduje zmniejszenia ich wartości odżywczych. Aby mieć pewność, że warzywa nie posiadają szkodliwych dla zdrowia konserwantów, barwników, czy aromatów to warto je samemu suszyć. Wtedy mamy pewność, że żadne nieproszone substancje się w nich nie znalazły. Oczywiście warzywa suszone muszą być odpowiednio przechowywane, aby nie utraciły swoich właściwości. Zimą z powodzeniem można ich używać zamiast świeżych warzyw.
Do czego dodawać warzywa suszone?
Warzywa suszone można dodawać wielu potraw. W okresie jesienno-zimowym dużą popularnością cieszą się suszone pory. Jest to dość drogie warzywo w tym okresie roku, a jego suszony odpowiednik idealnie się nada do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Najbardziej popularne wśród suszonych warzyw są marchewki, pietruszki, selery, cebula. Wszystkie te warzywa wykorzystujemy do przygotowania bulionu albo jako dodatek aromatyczny do zup. Dlatego mogą one zastąpić świeże warzywa, a smak potrawy nadal będzie wyśmienity. Te warzywa sprawdzą się też z kaszą i ryżem. Dzięki temu możemy stworzyć pełnowartościowy obiad. Suszona włoszczyzna przyda się do wszystkich dań, gdzie byśmy korzystali z kostki rosołowej. Natomiast jeżeli chodzi o suszony koperek, szczypiorek czy pietruszkę to również będą idealna jako dodatek do zup, ale równe dobrze będą smakować na kanapkach. Dobrze smakują także suszone buraki, kalafior, brokuły, zielony groszek. Jeżeli lubimy eksperymentować w kuchni to możemy spróbować zasuszyć bakłażany, chili, czosnek, paprykę, białą kapustę. Suszone buraki można traktować jako przekąskę do filmu, zamiast niezdrowych chipsów. Możemy je suszyć samodzielnie, np. w piekarniku; jednak już coraz więcej sklepów posiada suszone warzywa w swojej ofercie.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..