Suszenie warzyw – sposób, by zachować ich smak na dłużej!

Zdrowa żywność

Suszone warzywa doskonale pasują do zup, sosów czy gulaszów. Zobacz, jak suszy się warzywa i dlaczego warto z nich korzystać podczas przyrządzania różnych potraw!

Jak suszy się warzywa?


Proces suszenia, czyli pozbawiania wody jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów wydłużania trwałości produktów spożywczych, w tym także warzyw.

Suszenie powoduje, że warzywa stają się trwalsze i można przechowywać je znacznie dłużej. Jednocześnie nadal zachowują one swój aromat i smak oraz wartości odżywcze, w tym cenne minerały.

Podczas procesu suszenia używana jest suszarnia warzyw. Jest to urządzenie, w którym panuje podwyższona temperatura oraz wentylacja, dlatego też dochodzi w nim do szybkiego usuwania wilgoci z produktów, przez co cały proces jest bardzo efektywny.

Jakie warzywa najczęściej się suszy?


W suszarniach warzyw poddaje się suszeniu wiele produktów. Najczęściej przygotowuje się susze warzywne z marchewki, pietruszki, ziemniaka, selera, czosnku, pomidora czy cebuli. Również procesowi suszenia można poddawać buraki, pory, szczypiorek czy paprykę.

Suszone warzywa są oferowane w różnych formach, między innymi jako kostka, płatki czy proszek. Suszy się też warzywa krojone na większe części, na przykład połówki pomidorów.

Dlaczego warto używać suszonych warzyw?


Suszone warzywa mają wiele zalet, więc warto mieć je w swojej kuchni podczas przyrządzania różnych dań. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

  • Są bogate w smak i mają intensywny aromat.
  • Można przechowywać je przez długi czas bez obaw o zepsucie.
  • Zachowują w sobie wartościowe substancje odżywcze, między innymi minerały, a także są bogate w błonnik.
  • Nie zawierają sztucznych konserwantów.
  • Mają bardzo szerokie zastosowanie i świetnie nadają się do wielu potraw, na przykład do zup, sosów, sałatek, potraw jednogarnkowych.
  • Nie wymagają dodatkowego mycia i krojenia.

Kupić gotowe czy suszyć samemu?


Warzywa suszone można przygotowywać samemu, na przykład w piekarniku albo w elektrycznej suszarce, ale o wiele łatwiej i szybciej można kupić gotowy produkt.

Firma, która działa jako suszarnia warzyw, może zaprezentować swoim klientom pełną gamę produktów. To nie tylko warzywa określonych gatunków, ale także smaczne mieszanki, na przykład jak suszona włoszczyzna czy mieszanki z pomidorami i czosnkiem.

Ceny suszonych warzyw nie są wysokie, dlatego to dobry sposób na urozmaicenie wielu dań, zwłaszcza jesienią i zimą.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.