Producent syropów

Zdrowa żywność

Lepka, ciągnąca się ciecz o dużej zawartości cukru to syrop. Ze względu na jego skład może mieć różne zastosowanie, jak i działanie. Syropy dostępne niemal wszędzie

Substancja słodząca w postaci syropu

Najbardziej powszechnym zastosowaniem syropu jest wykorzystanie go jako substancji słodzącej. Najpopularniejszy jest syrop glukozowo-fruktozowy. Producent syropów obecnie korzysta z pozyskiwania metodą przemysłową.

Syrop może tworzyć także sama przyroda. Już od tysięcy lat Indianie z Ameryki Północnej pozyskiwali syrop klonowy z soku pochodzącego z klonów. Izolacja cukru od wody przebiegała wtedy w niskich temperaturach – syrop był zostawiany do zamarznięcia, a potem warstwa lodu była usuwana i rozbijana.

Syrop czy cukier – co wybrać?

W obecnych czasach wiele produktów czy napojów jest opatrzonych etykietą BEZ CUKRU. W tym przypadku produkt, który wybieramy nie zawiera w swoim składzie sacharozy, a inny słodzik. Producenci korzystają tutaj z chwytu marketingowego, którym wprowadzają konsumentów w błąd. Wielu naukowców stwierdza, że zamienniki cukru nie zawsze są zdrowsze. Syrop glukozowo-fruktozowy jest produktem, który charakteryzuje się niekorzystną proporcją fruktozy do glukozy, co czyni go gorszym wyborem niż zwykły cukier.

Niemniej jednak wielu dietetyków rekomenduje rozmaite syropy jako lepsze i zdrowsze zamienniki cukru. Oprócz bogatego w substancje odżywcze miodu możemy wyróżnić takie substancje jak:
– syrop z brązowego ryżu, który ma naturalne enzymy ułatwiające trawienie
– syrop daktylowy wyróżnia ciekawy smak, jednocześnie dostarczając do organizmu wielu przeciwutleniaczy i minerałów
– syrop klonowy, który ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier.

Wygodna forma podania leku

Lekarstwa w formie syropu często są podawane młodszym pacjentom, którzy przez pierwsze lata życia nie potrafią połykać tabletek, a także potrzebują słodkiego smaku do przyjęcia lekarstwa. Takie rozwiązanie wpływa korzystnie na śluzówkę, jednak dawkowanie syropu jest mniej precyzyjne niż tabletek, a duża ilość cukru może niszczyć szkliwo.