Co zrobić z nadmiarem warzyw?

Restauracje

Codzienne zakupy opierają się w dużej mierze na podstawowych produktach spożywczych. Z całą pewnością można zaliczyć do nich między innymi warzywa i owoce, które niestety dosyć szybko tracą swoją świeżość. Co zatem można z nimi zrobić, aby się nie marnowały? Najlepszym sposobem jest ich suszenie lub mrożenie.

Mrożone czy suszone warzywa?

Zarówno mrożone, jak i suszone warzywa mogą być bardzo dobrym zamiennikiem świeżych produktów, zwłaszcza w okresie zimowym. Jednak, aby móc korzystać z ich głębokiego smaku i aromatu należy przede wszystkim zadbać o ich dobrą jakość oraz właściwe przygotowanie.

Mrożenie warzyw jest bardzo popularne, jednak wymaga nieco więcej wysiłku i wiedzy. Jeżeli warzywa mają zachować jak największą ilość substancji odżywczych, muszą zostać zamrożone niemalże bezpośrednio po zbiorze. Z kolei na suszenie można zdecydować się w dowolnym momencie, w którym warzywa posiadają odpowiednią świeżość.

Suszone warzywa – zdrowie i wygoda

Suszone warzywa są produktem, który można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Świetnie nadają się do przyprawiania zup i sosów, a także mogą być dodatkiem do różnego rodzaju farszów. Są bardzo wygodne zarówno w używaniu, jak i przechowywaniu. Nie wymagają obierania ani krojenia, a dodatkowo wystarczy zapewnić im suche miejsce w temperaturze pokojowej, aby zachowały swój aromat przez długi czas.

Warzywa w trakcie suszenia zostają pozbawione znacznej ilości wody, a także szkodliwych drobnoustrojów, jak na przykład grzyby. Natomiast wszystkie substancje odżywcze zostają zachowane w łatwo przyswajalnej formie, dlatego suszone warzywa są często stosowane jako zdecydowanie zdrowszy zamiennik kostek rosołowych.

Które warzywa nadają się do suszenia?

Zdecydowanie najczęściej suszeniu poddaje się różnego rodzaju warzywa korzeniowe, jak na przykład seler, marchew, pasternak czy pietruszka. Jednak istnieje o wiele więcej rodzajów warzyw, które po poddaniu takiemu procesowi zachowują właściwy smak i aromat.

Z całą pewnością suszeniu warto również poddawać wszelkiego rodzaju zioła, dlatego wielu producentów przypraw posiada w swojej ofercie między innymi suszone liście laurowe, oregano, bazylię, natkę pietruszki czy majeranek.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..