Tradycyjny smak piwa w lekkiej odsłonie

Przepisy

Tradycyjnie warzone piwo może zawierać średnio 4,0% – 6,0% alkoholu. Zgodnie z prawem za piwo bezalkoholowe uważa się produkt, w którego skład wchodzi do 0,5% alkoholu. Jeżeli zależy nam na możliwości skosztowania smaku oraz aromatu piwa, ale które będzie całkowicie pozbawione alkoholu, należy szukać etykiet oznaczonych znakiem 0,0%.

Piwo bezalkoholowe jako alternatywa dla osób niepijących

Wersja light, jak zwykło się nazywać napój o obniżonej zawartości alkoholu lub jego całkowitym braku, jest doskonałą propozycją dla miłośników wyrobów browarniczych, które z pewnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Jedną z przyczyn może być kierowanie pojazdem, zajście w ciąże lub inne warunki, na przykład zdrowotne.

Takie osoby nie muszą całkowicie rezygnować ze smaku piwa. Na rynku jest obecnie wiele firm zajmujących się produkcją piwa bezalkoholowego nie tylko w klasycznej wersji – zwykłe jasne, lecz również w wydaniu smakowym.

Piwo bezalkoholowe dla aktywnych

Ciekawą sprawą jest, że po bezprocentową wersję piwa coraz chętniej sięgają sportowcy, którzy cenią sobie izotoniczne właściwości tego napoju.

Za odwodnienie naszego organizmu jest odpowiedzialny między innymi alkohol zawarty w spożywanych napojach. Jeżeli całkowicie wyłączymy go z piwa, możemy cieszyć się jego korzystnymi właściwościami. Mowa tu o uzupełnieniu mikroelementów oraz witamin z grupy B w naszym organizmie.

Istnieje także spora grupa osób, które mimo iż nie muszą, to z premedytacją rezygnują ze spożycia alkoholu. Należy pamiętać, że alkohol może być przyczyną kaca, który pojawia się na następny dzień po jego spożyciu i wiąże się z nieprzyjemnymi objawami, między innymi bólem głowy.

Bezalkoholowe produkty przemysłu browarniczego

Proces tworzenia piwa bezalkoholowego jest bardzo podobny do sposobu wyrabiania normalnego piwa. Jest warzone dokładnie w takich samych warunkach z pominięciem etapu fermentacji, która jest odpowiedzialna za powstawanie alkoholu. Aktualnie dodawane są specjalne drożdże, które nie przekształcają cukru w alkohol.

Nawet w internecie znajduje się bogata oferta rodzajów i smaków piwa 0,0%. Bardzo często można zaskoczyć się jak dobrze wersje bezprocentowe potrafią odtworzyć smak i aromat tradycyjnie warzonego piwa.