Granita, czyli włoski pomysł na upały

Przepisy

Należy mieć świadomość, że granita jest doskonałą propozycją nie tylko na letnie poranki, ale również wieczory i popołudnia. Warto wiedzieć, że wspomniany przysmak bardzo przypomina sorbet. Często przygotowywany jest w maszynie przeznaczonej do lodów.

Granita arbuzowa

Do przygotowania będzie potrzebnie 250 ml soku z arbuza i 60 ml likieru lichi. W pierwszej kolejności trzeba zmiksować arbuza i przetrzeć go przez sitko. Celem jest uzyskanie samej esencji bez żadnych pestek i grudek. Dzięki temu, że wspomniany owoc jest słodki, nie ma konieczności dodawania cukru. Świetnym rozwiązaniem będzie natomiast dodanie alkoholu. Kolejnym etapem będzie wymieszanie składników i przelanie do pojemnika.

Następnie rekomendowane jest umieszczenie całości w zamrażarce. Warto kruszyć granitę raz na 15 minut. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie użycie widelca. Należy mieć świadomość, że po wielokrotnym mieszaniu można będzie uzyskać lodowe kryształki, które będzie można wykorzystać w każdym momencie.

Cytrynowa Granita z limoncello

Do przygotowania tego przysmaku potrzebne będą nastepujące składniki: 100 g cukru, 60 ml soku z cytryny, 500 ml wody, 125 ml limoncello. W pierwszej kolejności należy podgrzać wodę z cukrem, by cukier się rozpuścił. Następnie należy odstawić szklankę do przestudzenia.

W kolejnym etapie trzeba dodać sok z cytryny oraz limoncello. W tym momencie całość warto przelać do pojemnika, który zostanie umieszczony w zamrażarce. Granitę tak samo, jak w poprzednim przypadku, wystarczy kruszyć co 15 minut.

Pomarańczowa granita z campari

Do wykonania granity będą potrzebne takie składniki, jak: 100 g drobnego cukru, 750 ml soku z pomarańczy, 125 ml campari. Rekomendowane jest podgrzanie soku pomarańczowego z cukrem, by wspomniany składnik uległ rozpuszczeniu. Następnie po przestudzeniu można dodać alkohol.

Całość należy dokładnie wymieszać i przelać do pojemnika, który zostanie umieszczony w zamrażarce. Oczywiście granita powinna być kruszona, co 15 minut. Przysmak powinno się przechowywać w lodówce.