Granita – włoski mrożony deser

Catering i imprezy okolicznościowe

Granita to bardzo popularny, włoski deser, który charakteryzuje się półpłynną konsystencją z wyczuwalnymi kostkami lodu. Jest on niezwykle orzeźwiający, dlatego cieszy się szczególnie dużą popularnością podczas upalnych dni. Jak zrobić granitę oraz gdzie kupić komponenty do jej produkcji? Odpowiedzi poznasz w tym artykule.

Czym właściwie jest granita?

W kinach, lodziarniach oraz na specjalnych stoiskach na plażach można spotkać duże urządzenia, które wyposażone są w przezroczyste pojemniki wypełnione kolorowym, mrożonym napojem. Ten mrożony napój to właśnie granita, popularny deser wywodzący się ze słonecznej Sycylii. Do jego produkcji najczęściej wykorzystuje się wspomniane wyżej maszyny, nazywane granitorami. Dobrej jakości granitor powinien być w stanie zmrozić granitę do odpowiedniej temperatury, wynoszącej około -3 stopnie Celsjusza. Ponadto, urządzenie do robienia granity powinno być wyposażone w mieszadło, które na bieżąco miesza granitę, utrzymując jej półpłynną konsystencję, z łatwo wyczuwalnymi kostkami lodu. Koszt zakupu dobrej jakości granitora oscyluje w granicach 6-10 tysięcy złotych. Warto jednak wiedzieć, że deser ten cieszy się ogromną popularnością w ciągu upalnych dni, dlatego zakup takiego granitora może być dobrym pomysłem, na przykład na sezonowy biznes.

Najpopularniejsze smaki granity

Granita występuje w bardzo wielu wariantach smakowych. Najczęściej można spotkać odmiany owocowe, na bazie syropów cytrynowych lub pomarańczowych.We Włoszech jednak często można spotkać warianty warzywne, które Włosi bardzo lubią spożywać na śniadanie, a także warianty wytrawne, czyli orzechowe, pistacjowe lub migdałowe, spożywane wraz ze słodką bułką.

Gdzie można kupić komponenty do robienia granity?

Na rynku można spotkać wielu producentów, którzy posiadają w swojej ofercie maszyny oraz komponenty do produkcji granity. Jednym z takich producentów jest Siorbet. Na stronie producenta „http://siorbet.pl” można zapoznać się z bogatą ofertą granitorów, syropów do robienia granity oraz baz smakowych w proszku.Każda osoba, która prowadzi własny lokal gastronomiczny i zastanawia się nad wprowadzeniem granity do swojej karty deserów powinna zapoznać się ze stroną „http://siorbet.pl”.